Ontmoet Niels

Leerkracht met en voor beroepsfierheid

Creatieve maker

Wanneer je als chef in de keukens van Kobe Desramaults (In de Wulf) en René Redzepi (Noma) mocht werken, kan je wel stellen dat je de top bereikt hebt. Voor chef Niels werd koken een fysieke uitputtingsslag waardoor hij een andere richting insloeg: die van het lesgeven. Zijn eeuwige passie voor eten en koken wil hij doorgeven aan elke food aficionado op de Hotelschool.

De vlam hevig
doen branden

Interview

Geen sterallures voor Niels, geef hem maar echte sterren. Die streeft hij zelf niet meer na, zijn ambitie ligt tegenwoordig elders: hij wil elk van zijn leerlingen laten schitteren in de keuken. “15 jaar lang 18 uur per dag rechtstaand werken, 6 dagen op 7, is zwaar. Uitdagend en fantastisch, maar fysiek uitputtend. Mijn passie was er echter nog hevig, maar die wou ik op een andere manier uiten. Ik volgde een extra opleiding en kwam lesgeven op de Hotelschool. Het vlammetje dat al aanwezig is bij de leerlingen wil ik heviger aanwakkeren, zodat zij even gepassioneerd – of nog meer – te werk gaan.”

 

Als hij zichzelf als leerkracht moet beschrijven, ziet hij nog enkele verbeterpunten. Maar laat ons eerlijk zijn, dat perfectionisme en altijd streven naar meer, is toch typerend voor een chef-kok? “In mijn lessen probeer ik mijn eigen praktijkervaring mee te geven. Ik geef tips over zaken waar ik het in het begin van mijn carrière moeilijk mee had. Zo probeer ik te vermijden dat zij met dezelfde struggles te maken krijgen.”

 

“Mijn leerlingen moeten zich bovenal amuseren. Door het graag te doen, willen ze ook continu bijleren, en zo verhogen ze stelselmatig hun niveau. Als ze op het einde van hun schoolcarrière met trots terug kunnen kijken op wat ze verwezenlijkt hebben, en zo met het volste vertrouwen in het werkveld kunnen treden, dan is mijn missie volbracht.”

 

Chef Niels vult nog aan: “Mijn hart ligt in de keuken, en dat zal altijd zo zijn.” Hij houdt overduidelijk van lekker eten, maar dat hoeft niet altijd met een officiële Michelinster te zijn. Zijn favoriete gerecht vind je namelijk niet bij een restaurant in de Gault&Millau gids, maar veel dichter bij huis. “De spaghetti van mijn moeder blijft nog altijd het beste. Vorige week kreeg ik een potje van mama, voor in mijn diepvries. Daar was ik supercontent mee.”

Video

Aspitasperia

Doe zoals Niels

Solliciteer bij Rhizo